Kompresör Bakımı
Kompresör bakımı günümüzün çoğu işletmelerinde bazen göz ardı edilmektedir. Ancak, düzenli olarak kompresör bakımı yapılırsa hem kısa vadeli hem de uzun vadeli faydalar sağlamaktadır.
Kompresör bakımınız düzenli yapılırsa aşağıdaki faydalardan sizde yararlanabilirsiniz.
Çalışma süresi: Düzenli bakım yaptırarak arıza süresini minimumda tutabilirsiniz. Özellikle son derece olumsuz sonuçlara yol açabilen planlanmamış duruş süreleri işletmenin diğer zararına neden olmaktadır. Bir araştırmaya göre, plansız kesinti süresi imalat işletmelerine saatte 260.000 dolarına kadar mal olabiliyor.
Enerji verimliliği: Uygun şekilde bakımı yapılan bir hava kompresörü, sisteminizin çalıştığı süre boyunca önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayacaktır. Önemli bir kural; kompresör performansında iki barlık bir düşüş bile enerji tüketiminizi ortalama %1 artıracaktır.
Ekipman ömrü: Bakımı iyi yapılmış bir hava kompresörü, uzun bir çalışma ömrüne sahip olacaktır ve hizmet verdiği ekipmanın ömrünü büyük ölçüde etkileyebilir. Ve önemli onarım ve değiştirme maliyetlerine yol açabilecek yıkıcı arızalardan kaçınabilirsiniz.
Emniyet: Vidalı hava kompresörlerinin bakımının doğru şekilde yapılması, çalışanlarınız üzerindeki ısı, titreşim, kirlilik ve gürültü etkisini azaltacaktır. Ve işçileri yaralayan türden ciddi arızalara sahip olma olasılıkları daha düşüktür.
Açıkça en çok işe yarayan kısım, kesinlikle takip etmeniz gereken düzenli bir bakım programı oluşturmaktır. Bunu yapmak, yüksek kaliteli basınçlı hava kullanmanızı, paradan tasarruf etmenizi, hava kompresörünüzün ve hava sıkıştırma sisteminizdeki diğer bileşenlerin ömrünü uzatmanızı sağlar. Ve belki de güç verdiğiniz ekipmanın hizmet ömrünü bile uzatabilirsiniz.
Bir kompresör bakımınızın planını oluşturmak için aşağıdaki işlemleri yapmanızı öneriyoruz:
- Görevler atayın, ekibinizde kimin neyi ne zaman yapacağını açıkça belirtin.
- Önemli verileri kaydedin ve izleyin, böylece performans kaybı hızla tespit edilebilir.
- Bir sorun ortaya çıktığında derhal onarım yapın veya yaptırın.
- Arıza hakkında bilginiz yoksa hemen bir uzmanı arayın.
Son araştırmalara göre, birçok şirket, hava sıkıştırma sistemleri gibi günümüzün gelişmiş ekipmanlarının karmaşıklıklarıyla başa çıkmak için artık işletme içi uzmanlığa sahip olmadıklarını fark ediyor. Şirketlere, ciddi sorunlardan kaçınmak için sorunlar ortaya çıktığında dışarıdan yardım almalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.
Uygun Hava Kompresörü Bakımı Nasıl Olmalıdır ?
Birçok şirket, günümüzün vidalı hava kompresörleri gibi ekipmanların bakımını yapmak için artık işletme içi tecrübeye sahip değil.
Aşağıda, aklınızda bulundurmanız gereken hava kompresörü bakım sorunlarının kısa bir özeti yer almaktadır.
1.Hava Filtrasyonu
Oda havasının milyonlarca toz parçacığı, su buharı ve kirletici madde içerdiğini sıklıkla unutuyoruz. Bu “normal” havayı daha küçük bir alana sıkıştırdığınızda, aynı zamanda bu kirleticileri de sıkıştırmış olursunuz.
Sıkıştırıldıklarında, bu parçacıklar hatları tıkayabilir, valflerin ve kanalların açılıp kapanmasını zorlaştırabilir ve bir hava sıkıştırma sistemindeki tüm ekipmanlarda gereksiz aşınma ve yıpranmaya neden olabilir.
Bu nedenle kirleticileri sürecin her aşamasında filtreleyerek çıkarmak çok önemlidir.
2.Hava Giriş Filtre Kartuşları
Hava giriş filtresi kartuşu, kompresör havayı emerken havadaki partikülleri giderir. Sonuç olarak, kir ve kiri biriktirir ve sonunda etkinliğini kaybeder. Bu nedenle havalandırma deliklerini haftalık olarak temizlemeniz ve filtreyi kompresör üreticinizin tavsiye ettiği şekilde değiştirmeniz akıllıca olacaktır. Bunları genellikle en fazla 4.000 saatte veya hava filtresi alarmı yanıp söndüğünde temizlemenizi veya değiştirmenizi şiddetle öneriyoruz.
3.Hava Hattı Filtreleri
Hava hattı filtreleri, kompresörlerden ve hava kompresörlü kurutuculardan çıktıktan sonra havadaki katı partikülleri, buharları veya aerosolleri gidermek için tasarlanmıştır. Bu filtreler, havayı keskin dönüşler ve dar noktalardan geçmeye zorlar. Bazıları katı malzemeleri yakalamak için fiber filtreler kullanır. Birleştirici filtreler olarak adlandırılan diğerleri, sıvıyı yakalar ve toplar. Ve absorpsiyon filtreleri, yağlayıcıları ve diğer bileşikleri yakalamak için karbon veya diğer ortamları kullanır.
Bu filtreleri ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiğini belirlemek için üreticinin kullanım talimatlarını dikkate alabilirsiniz. Ancak sadece bakım saatini izlemek yerine, filtrenize gerçekten dikkat etmeli ve kompresör performansından ödün verildiği görüldüğünde değiştirmelisiniz. %1 için iki bar kuralını unutmayın.
Son çözüm olarak , basınç düşüşünü izlemek için filtrelerinize diferansiyel basınç göstergeleri takmaktır. Size filtrenin değiştirilmesi gerektiğine dair görsel bir gösterge vereceklerdir.
4.Tahliye Tuzakları
Nem ayırıcılar, hava kompresörünün son soğutucusu havayı soğuttuktan sonra yoğunlaşan sıvıyı tutarlar. Bu sıvı drenaj tuzaklarına akarak kireç, pas, kir ve diğer katı maddelerin birikmesine neden olur. Bu kirleticiler daha sonra birikir ve giderlerin sıkışmasına neden olarak havanın kaçmasına ve kanal açık konumda sıkışırsa basıncın düşmesine neden olabilir. Tersine, bu sıvılar havada kalacak ve drenajlar kapalı bir konumda kilitlenirse aşağı doğru hareket edecektir. Bu nedenle, giderleri düzenli olarak kontrol etmeniz ve temizlemeniz gerekir.
5.Motor Yatakları
Unutmayın, kompresörün sorunsuz çalışmasına ve elektriği basınçlı hava sisteminizi çalıştıran enerjiye dönüştürme işini yapmasına izin vermek için sık sık dönmeleri gerekir. Gres, motor yataklarını, sonunda onlara zarar verebilecek ve serbestçe dönmelerini önleyerek motor ömrünü kısaltabilecek ısı ve sürtünmeden korur.
Kompresörünüzün motor yataklarını ne sıklıkla greslemeniz gerektiğini ne kadar ve ne tür gres gerektiğini öğrenmek için kompresör üreticisine danışabilirsiniz.
6.Kompresör Yağı
Kompresör Yağın , kompresörünüzün ömründe önemli bir rolü vardır. Aslında biz buna makinenizin can damarı diyebiliriz. Açıkçası, tüm hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltırken aynı zamanda ısı birikimini de azaltır. Bu nedenle, üreticinizin kullanım talimatlarına uymanız ve döner vidalı hava kompresörünüz için doğru yağı seçmeniz çok önemlidir.
Ayrıca, yağınızın durumunu izleyecek ve kompresörünüze ciddi şekilde zarar verebilecek, büyük masraflara ve arıza sürelerine neden olabilecek kirletici maddeler konusunda sizi uyaracak, programlanmış bir yağ analiz programına uymanızı önemle tavsiye ederiz. Yağlama, köşeleri kestirip birkaç kuruş tasarruf etmenin yeri değil!
Damlacıklar havaya emilip hava hattına kaçtıkça veya hava filtreleri ve drenaj sistemi tarafından çıkarıldıkça, kompresörünüzdeki yağ zamanla istikrarlı bir düşüş yaşayacaktır. Sonuç olarak, kompresörünüzü her gün çalıştırmadan önce yağ çubuğunu veya gözetleme camını kullanarak yağ seviyesini kontrol etmelisiniz.
Seviye düşmüşse, yağı yeniden doldururken dikkatli olmanız çok önemlidir. Doğal olarak tüketilenleri yerine koymak isteyeceksiniz; kompresörünüzü yeterli yağ olmadan çalıştırmak ana bileşenlere zarar vererek erken aşınmaya ve motor ömrünün kısalmasına neden olur.
Ancak aşırı yağlama yapmamaya, bakım sorunlarına ve döner aksamda aşırı aşınmaya neden olmamaya da dikkat etmek istersiniz. Kompresörünüzü yeniden başlatmadan önce fazla yağı çıkardığınızdan emin olun.
Zamanla, herhangi bir yağ bozulmaya başlar ve değiştirilmesi gerekir. Bir kez daha, yağı ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiğini belirlemek için üreticinize danışmak isteyeceksiniz. Uygun bir bakım programını sonlandırmak için çalışma saatlerini, motor hızını ve diğer önemli çalışma koşullarını hesaplamanız gerekecektir.
Önemli bir not: yağ değişiminin bir parçası olarak düzenli yağ örneklemesi yapmak, yağ kalitenizi izlemede çok yardımcı olacaktır.
Aniden kompresörünüzün normalden daha fazla yağ tükettiğini fark ederseniz, uzman yardımı almanız gerekebilir. Aşırı yağ kullanımı bir sorunun göstergesi olabilir: bir yerlerden yağ sızıyor olabilir. Veya çalışma sıcaklığı çok yüksek olabilir.
Unutmayın, sıvılar, kompresörün 85°C ‘de çalıştığı varsayılarak, tipik olarak 8.000 saatte derecelendirilir. Ve sıcaklık ne kadar yüksek olursa, kompresör yağınız o kadar hızlı eskir. Bu nedenle, 93,3°C veya 104°C ise, kompresörünüzdeki yağ erken yaşlanacaktır.
7.Kompresör Yağ Filtreleri
Çoğu kompresörde, yağdaki metal talaşlarını ve diğer malzemeleri çıkarmak için bir yağ filtresi bulunur. Bu kirleticileri yağdan süzmek, kullanım ömrünü uzatacaktır.
Sıklıkla ilgili üreticiden talimatlar verilir. Eğer talimat verilmediyse, muhtemelen her 2.000 saatte bir değiştirmelisiniz. Ayırıcınızı yıllık olarak veya ayırıcı basınç alarmı devreye girdiğinde değiştirmek isteyeceksiniz.
Hava Kompresörü Bakımı için İpuçları
Firmamız, ekipmanınızın güvenilir şekilde çalışmasını sağlamak için her türlü hava kompresörü servis talebini karşılayabiliriz
1.Önleyici Bakım
Sorunları ortaya çıktıkça düzeltmekten daha iyi olan tek şey olacaklar ve onları gerçekleşmeden önce tahmin etmek ve önlemektir. Pek çok teknik personel , arabalarımıza yaptığımız rutin bakıma benzetme yapıyor.
Tıpkı düzenli otomobil servisinin performansı iyileştirmesi ve ömrünü uzatması gibi, önleyici bakım da en yüksek kalitede hava sıkıştırmasını garanti eder ve operasyonunuzdaki görev açısından önemli bir ekipmanın ömrünü uzatır.
2.Uygun Hava Kompresörü Bakımı
Hava kompresörü sistemlerinizi çalışır durumda tutmak için ihtiyacınız olan tüm parçalar, hava uçlarından çek valflere kadar stoklarımızda mevcuttur.
Amaç, elbette, sorunları ortaya çıkmadan önce tahmin etmek, böylece planlanmamış kompresör sorunlarının kapanmaya neden olduğu süreleri azaltmaktır. Ve daha düşük servis ve değiştirme maliyetleri, daha düşük enerji tüketimi (düşük elektrik faturalarından bahsetmiyorum bile) ve daha az maliyetli kapatmalarla kendi masrafını çıkarır, bu da üretim kaybına ve hatta muhtemelen işçilik ve fazla mesai maliyetlerine neden olur. Sektör araştırmasına göre proaktif bir bakım stratejisi, bakım maliyetlerini %70’e kadar azaltmanıza yardımcı olabilir.
Bazıları planlı olsun ya da olmasın herhangi bir kompresör kapatmanın pahalı olduğunu iddia etse de biz her zaman planlı bakımın kompresör kapatmadan daha verimli ve daha az sorunlu olduğunu gördük.
Deneyimlerimize göre proaktif bir bakım stratejisi, bakım maliyetlerini %70’e kadar azaltmanıza yardımcı olabilir.
3.Mühendislik Yardımı
Her şey sorunlu olduğunda, en ciddi sorunlar için profesyonel yardım almak akıllıca olacaktır. Müşterilerimiz, gerektiğinde 7/24 kompresör bakımı, satılık kompresör ve kiralık kompresör hizmeti sağlayabilen firmamızla çalıştığı için şanslı. Büyük kompresör firmalarında çalışarak eğitilmiş bu hava sıkıştırma mühendisleri, yerel müşterilerine yatırım yapar ve hava kompresörü sisteminize sorunsuz bir şekilde bakım yapabiliriz.
Temel Çıkarımlar
Kompresör bakımı, artan çalışma süresi ve enerji verimliliği, daha uzun ekipman ömrü ve daha fazla güvenlik açısından masrafını karşılar.
En iyi ne işe yarar? Düzenli olarak takip etmeniz gereken tutarlı bir bakım programı oluşturmak.
Yağlama, köşeleri kestirip birkaç kuruş tasarruf etmenin yeri değildir.
Proaktif bir bakım stratejisi, bakım maliyetlerini %70’e kadar azaltmanıza yardımcı olabilir.
Yardım Edelim
Vidalı hava kompresör bakımı, yalnızca basınçlı hava sisteminizin değil, aynı zamanda bu sisteme dayanan tüm süreçlerin çalışması için kesinlikle kritik öneme sahiptir. Size uygun bir bakım programı oluşturmak için yardıma ihtiyacınız varsa uzman mühendislerimizle iletişime geçin.
Ayrıca 7/24 satılık kompresör ve kiralik kompresör hizmetlerimizde vardır.